gouache maling

Derfor bør du kende gouache maling

Hvis du er glad for at male, så kender du måske allerede gouache maling. Det er dog ikke en af de mest kendte slags malinger på trods af, at den har eksisteret mindst lige så længe som mere berømte typer maling såsom akvarel og vandfarver. Her kan du læse mere om, hvorfor du bør kende til gouache maling, hvis du er glad for at male. 

Hvordan adskiller gouache maling sig fra andre typer maling?

Gouache maling minder på mange måder om almindelige vandfarver, da det er en vandbaseret maling, men den dækker meget mere end almindelige vandfarver, og den har også en mat effekt. Det skyldes hvidt farvestof, der findes i malingen. Denne type maling adskiller sig fra akvarelmaling, da akvarelmaling er mere transparent og gouache maling er mere heldækkende.

Det er dog muligt at kombinere begge typer maling, hvis du er interesseret i effekter fra både gouache og akvarel. Der er nemlig fordele og ulemper. Ved gouache maling har du meget nemmere ved at male over og dermed rette eventuelle fejl imens akvarelfarver har den særlige effekt af vandfarver. 

Hvilke pensler er bedst til gouache maling? 

Der er faktisk ikke én slags pensel, der går bedst med gouache maling. Du kan faktisk bruge både syntetiske pensler og pensler lavet af naturhår. Det kommer naturligvis an på, hvilke præferencer du har. Syntetiske pensler er billigere og mindre sarte end dem med naturhår. Til gengæld samler naturhårspenslerne bedre på farven og holder også bedre på farven, når det handler om vandfarver. Du kan dog sagtens finde syntetiske pensler, der er lavet til at holde på vandbaseret maling. 

Hvilket slags papir bør jeg male på med gouache maling?

Ligesom akvarelfarver og andre former for vandbaseret maling kan det være en god idé at male på tykkere papir med tekstur. Det tykke papir skyldes naturligvis, at vandet skal have plads til at suge ind i papiret og ikke fuldstændig trænge igennem og gennembløde det. Det kan nemlig have en dårlig effekt på dit maleri. Papir med tekstur er både med til at holde på vandet og aktivere dit maleri, hvilket i den grad har den bedste effekt. Gouache maling er dog nemmere at arbejde med på tyndere papir end andre vandbaserede malinger, hvilket er endnu en klar fordel.

Mere om gouache maling

Gouache maling er mere praktisk end andre vandbaserede malinger, da den tørrer inden for få minutter. På den måde kan du nemt male over midt i processen, hvis du har brug for det. Gouache har den fordel, at den har meget lyse og rene farver. Henri Matisse var for eksempel meget glad for malingen og udnyttede dens smukke, lyse farver i sine fantastiske malerier. 

For at bruge gouache maling bedst er det en rigtig god idé at holde farver adskilt. Sørg for at rense penslen grundigt inden du skifter fra farve til farve. Mal gerne på en fast og hård overflade, hvor papiret ikke rykker sig. Det er ikke lige så optimalt at male på et lærred.