økologisk undertøj

Derfor skal du vælge økologisk undertøj

Trænger du til nyt undertøj? Selvom der generelt er et begrænset antal af mennesker, der ser dit undertøj, skal undertøj jo stadig være behagelig og flot. Men det må også gerne være bæredygtigt. Et eksempel på bæredygtigt undertøj er økologisk undertøj

Vælg økologi 

Når man snakker om økologi, tænker man ofte på fødevarer og debatten om konventionelt vs. økologisk landbrug. Det handler om det mad, som dyrene bliver fodret, og hvordan vores egen mad også bliver dyrket. Når vi snakker om økologisk tøj, handler det ikke om noget, der bliver indtaget, men stadig noget, der er en del af vores liv. Vi bruger jo undertøj hver dag, og vi skifter det dagligt; kort sagt skal vi bruge en masse af det, og noget, der skal produceres i så store mængder, skal ikke være dårligt for miljøet. 

Økologisk bomuld  

Når det handler om tøj, handler det også om bomuld. Bomuld er et vigtigt komponent i stort set alt slags tøj, og det er blandt andet populært iblandt købere, fordi det ikke er et kunststof. Men fordi der er så stor efterspørgsel på bomuld, er der rigtig mange forhandlere, der sprøjter planterne, så de kan få mest muligt ud af deres afgrøder. I Danmark har vi nogle generelle regler for sprøjtning af afgrøder, men det har man langt fra i hele verden, og denne form for sprøjtning kan have giftstoffer, der hverken er sunde for os eller for planeten. Når du vælger økologisk undertøj, ved du, at der ikke er brugt skadelige stoffer til at lave det. 

Giftstoffer i grundvandet 

Én af de mange problematikker med sprøjtegift handler om grundvandet. Der findes nemlig flere produktioner, der oversprøjter deres bomuld, så de er sikre på, at alt ukrudt og insekter er væk. Men det kan føre til, at alle giftstofferne ikke bliver optaget af jorden eller planterne, og derfor kan det sive ned i vores grundvand. Når grundvandet bliver forgiftet, kan vi ikke drikke det; sprøjtegiften er jo lavet til at slå organismer ihjel, så det vil bestemt også have konsekvenser for os. Vælger du økologisk undertøj i stedet for, har du ikke været med til at forgifte vores vand.  

Giftstoffer i tøjet 

Udover konsekvenserne for grundvandet, vil nogle af de giftstoffer, man har sprøjtet bomuldet med, stadig sidde i tøjet. Man er endnu ikke helt sikker på, hvad konsekvenserne af disse giftstoffer kan være for os, men nogle mener, at det er så farligt, at stofferne er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Derfor er det faktisk anbefalet at vaske tøjet 2-3 gange, inden man går med det. Den slags bøvl og bekymringer undgår du helt, hvis du vælger økologisk undertøj. 

Køb økologisk  

Som du kan se, kan konventionel bomuldsproduktion have seriøse konsekvenser, både for planeten og for dig. Selv hvis det ikke er grundvand tæt på dig, der bliver påvirket, er det stadig ikke fair for de mennesker, som normalt er afhængige af det vand. Når du vælger økologisk undertøj og tøj, vælger du miljøet og menneskeheden, og du fravælger utroværdige giftstoffer med ukendte konsekvenser.